BIJZONDER WEEKEND

BIJZONDER WEEKEND

Geplaatst op: 18 juli 2024

Afgelopen weekend kun je rustig een bijzonder weekend noemen. Zo was het heel bijzonder dat we drie programmavluchten hadden, en ook dat we een vitessevlucht op donderdag in moesten korven voor een lossing op vrijdag.
Dat die duiven niet op vrijdag los konden was dan weer niet zo bijzonder; dat hadden we eigenlijk allemaal wel verwacht. En ook op zaterdag viel het nog niet mee, pas om 14.15 uur kon er een gaatje worden gevonden en konden de de 207 duiven van De Blauwe Doffer temidden van al die andere Friese duiven het luchtruim kiezen in Luyksgestel; een vlucht van ca 225 km.

Wat ook heel bijzonder was, was dat de vitessekampioenen nog bekend moesten worden terwijl die van de midfond al bekend waren. Dat hadden we nog nooit eerder meegemaakt.

Net als op de midfond stellen Harrie Meijners en Doetje Onsman het 1-e kampioenschap veilig met een overwinning op de laatste vlucht. Met hun duivin 23-9536886, die ze klokken om 16.41.08 pakken ze de bloemen. Aan haar snelheid van 1529 m/per minuut kon niemand tippen.
Met 9 van de 16 ingekorfde duiven op de uitslag een mooie afsluiter van de vitesse voor dit kampioenshok.
Als kers op de taart won hun 22-4231875, net als vorig jaar, het 1-e duifkampioenschap; en dat is best bijzonder.

Een heel bijzondere prestatie leverde Gerard Idsardi. De twee duiven die hij had ingekorfd staan allebei bij de eerste 10, namelijk op de plekken 2 en 10. Hij won niet alleen het 5-e hokkampioenschap onaangewezen, maar ook het kampioenschap Aangewezen.
Siep Kloosterman deed ook weer lekker mee. Van zijn 6 ingekorfde duiven heeft hij de helft in de punten en hij begint op plek 3. Siep verzekerde zich hiermee van het 4-e hokkampioenschap.

De te kloppen man op de Willemstrjitte is momenteel Geert Kooistra; met slechts 1 duif mee pakt hij de 4-e prijs. Een formidabele prestatie, maar hij kon hiermee niet voorkomen dat die andere kampioen van de Willemstrjitte, Gerrit Reitsma, het 3-e hokkampioenschap won.

In het rayon bezet onze top-4 de plekken 7 t/m 10.

Voor plek 5 moeten we naar de Kloostermanstrjitte, Tjipke Bergsma heeft hiermee ook een mooie afsluiter van de vitesse.
Het 2-e hokkampioenschap is voor Wilco en Jacob Smit, die op deze afsluitende vlucht een mooie 6-e plek pakken.

Op 7 en 8 twee van de 3G’S, namelijk Gauke van der Meer en Gerke Ros en Marten Leegstra sluit de rij op plek 9.

Ook waren er nog een aantal hokken met 50% of meer prijs: Arie Hagedoorn (16 mee/8 prijzen), Abel Kamminga (4/2), Johannes van Tilburg (6/4)Fokke Wijnsma (2/1) en Feye Damstra (2/2).

Het verloop van de vlucht was zeer goed; in 10 minuten waren de prijzen verdeeld.

De jonge duiven en de fondduiven konden op zaterdag niet worden gelost en moesten dus een extra nacht in de manden doorbrengen.
Voor de jonge duiven waren we daar niet echt gerust op; meteen op hun eerste vlucht al twee nachten mand. Hoe zou dat aflopen??

Gelukkig kon er op zondag vroeg worden gelost; voor de jonge duiven klonk om 08.30 het startschot in Duiven, ongeveer 145 km.
Geholpen door een zuidwestelijke wind en niet al te hoge temperaturen viel het verloop erg mee; de verliezen waren niet groter dan normaal op een eerste vlucht met 1 nacht mand.

De snelste van de 675 duiven die in concours stonden was de 24-4251527 van Marten Jellema, die om 09.52.27 in Aldtsjerk op de antenne viel en een snelheid haalde van 1748 m/per minuut.
Ook in de grotere spelverbanden was het een hele vroege duif, zo werd Marten ook 1-e in het rayon.

Bij Willem en Edwin Nijenhuis ging het van een leijen dakje; ze staan op 2 en 4 en op plek 37 hebben ze al 8 duiven in de klok.

Rindert Swart had deze zondag geen enkele reden om de zaken zwart te zien. Zijn jonge duiven kwamen zoals de brandweer op een zwarte rookwolk afkomt.
Rindert staat op 3, 5 en 6 en van zijn 54 ingekorfde duiven staan er maar liefst 35 op de uitslag, waarvan 15 op het eerste blad.

Gerrit Reitsma is een erkend jonge duiven-specialist en laat dat meteen weer zien; op plek 7 begint hij aan een prachtige serie van 22 prijsduiven met 30 mee.

De snelste van de Haadwei viel bij Abel Kamminga en wint prijs 8, met in zijn kielzog Gauke van de Meer op plek 9.
Douwe Kooistra pakt met de 2-e van de Haadwei de laatste top-10 notering.

Buiten de top-10 waren er nog memorabele scores voor Marten Leegstra (23 mee/14 prijzen) en Jan Folkertsz Hoekstra (15/11).

De derde vlucht van dit bijzondere weekend was Saulieu, voor onze duiven een afstand van ongeveer 680 km. Hier kwamen om 08.00 uur 129 duiven van onze vereniging los en met een zuidwestelijke wind werd ook dit een vlotte vlucht.

De 1-e pijs, met voorsprong, was voor Wilco en Jacob Smit. Zij klokken hun doffer 23-9537397 om 15.28.18, goed voor een snelheid van 1504 m/per minuut. Ook in het rayon was het een vroege; daar staan ze op plek 3.
Ook de rest van hun uitslag mag er zijn; 4 van de 6 in de punten.

Ook Tjipke Bergsma had ze aan een touwtje; op plek 2 staat z’n eerste duif en van zijn 9 ingekorfde duiven staan er 5 op de uitslag. In het rayon pakt Tjipke prijs 8.

Jan Folkertsz Hoekstra had al lange tijd geen duiven meer op de fond ingekorfd, maar wilde het toch weer eens proberen. Dat hij het nog niet is verleerd blijkt uit zijn verbluffende uitslag. Met 4 duiven mee pakt hij de prijzen 3, 5, 9 en 10. Een echt grootmeesterresultaat, al schijnt dat pas te tellen als je minstens 8 duiven mee hebt. Maar wie zal ons beletten om het toch zo te noemen; wij zijn immers een bijzondere vereniging.

Geert Kooistra is net als op de vitesse de snelste van de Willemstrjitte; met een mooie 4-e plek timmert hij opnieuw aan de weg.

Op de Haadwei waren de rollen omgedraaid, Douwe Kooistra klopt deze keer Abel Kamminga.
Douwe wint prijs 6, maar Abel pakt er dan wel twee vlak na elkaar op 7 en 8. Abel vindt de helft van z’n 6 ingekorfde duiven op de uitslag terug.

Er waren nog hoge prijspercentages voor Marten Leegstra (6 mee/4 prijzen) en Siep Kloosterman (6/4).

Komend weekend slechts 1 programmavlucht (en dat is best bijzonder in juli), Boxmeer voor de jonge duiven. Wel is er nog een overnachtvlucht uit Agen en de attractievlucht Helmstedt.