SWART SCHIET MET SCHERP EN KLOOSTERMAN KAN ER OOK WAT VAN

SWART SCHIET MET SCHERP EN KLOOSTERMAN KAN ER OOK WAT VAN

Geplaatst op: 31 juli 2024

Na een gedwongen weekje rust ivm de hitte, kon het jonge duivenprogramma weer doorgaan met de vlucht uit Boxmeer, voor ons een afstand van ongeveer 180 km. Het gebeurt dit seizoen niet zo vaak dat er gewoon zaterdagmorgen vroeg gelost kan worden, maar dat was nu weer eens het geval. Om 08.15 uur gingen de manden open en zetten de 667 duiven van onze vereniging koers richting het noorden.

Het best op koers lag de 24-8023440 van Rindert Swart, die om 10.17.13 de Paardendagen van extra glans voorzag door, als renpaard van het luchtruim, de 1-e prijs te winnen. Met een snelheid van 1485 m/per minuut werd het ook een kopprijs in het rayon, namelijk 3-e.
Maar ook Rindert’s andere duiven kwamen als kogels naar huis; hij werd ook nog 2-e en 3-e en bezet dus in z’n eentje het hele erepodium.
Maar toen was het feestje nog niet afgelopen; 14 minuten later klokte Rindert z’n 29-e duif en dat was de laatste prijsduif in de vereniging. Met 53 mee weer een hele mooie score.

 

Pieter en Henk Huizenga hebben al eerder laten zien dat ze het spel met de jonge duiven in de vingers hebben en daarvan laten ze nu weer een staaltje zien. Ze staan op 4 en 5 en van hun 20 ingekorfde duiven staan er 12 op de uitslag.

Prijs 6 viel bij de rijzende ster van de Haadwei, Douwe Ferwerda. Maar niet alleen zijn 6-e plek spreekt tot de verbeelding; ook de aankomsten van zijn andere duiven. Op plek 52 heeft Douwe er al 8 in de klok en in totaal heeft hij 17 van de 27 in de punten.

Op plek 7 en 8 de jonge duivencrack van de Willemstrjitte, Gerrit Reitsma. Gerrit klokt ook weer een hele rits prijsduiven; van de 30 die hij had ingekorfd wisten er 19 een plekje op de uitslag te verdienen.

De top-10 wordt volgemaakt door twee Dokkumer duiven. Op de plekken 9 en 10 staan Willem en Edwin Nieuwenhuis.

Verderop in de uitslag werden er nog mooie resultaten geboekt door Gerke Ros (44 mee/28 prijzen), Tjipke Bergsma (14/7), Jan Huizenga (22/11) en Marten Jellema (25/13).
Helaas had Edze Wielinga de duif die hij voor deze vlucht had klaargestoomd niet ingekorfd en kunnen we hem dus weer niet in dit stukje vermelden.

Voor de fondvlucht uit Lorris gold een heel ander verhaal. Door overvloedige regen in, vooral, het noorden van Frankrijk, kon deze niet op zaterdag worden gelost.
Gelukkig was het op zondag een stuk beter en kon er na het optrekken van de ochtendnevel, om 08.00 uur het startschot worden gegeven voor deze vlucht van ca 650 km. Door de veelal noordelijke wind werd het een pittige opgave voor de 143 duiven.

Toch vielen de eerste drie duiven heel snel na elkaar; het was millimeterwerk.
Siep Kloosterman ging met de overwinning aan de haal; zijn doffer 22-4231498 viel om 17.21.24 op de antenne en haalde een snelheid van 1153 m/per minuut. In het rayon betekende het een 8-e plek.
Siep werd ook nog 3-e en heeft net niet de helft van z’n ingekorfde duiven op de uitslag staan.

Marten Leegstra werd nipt geklopt maar maakte toch een geweldige uitslag. Van zijn 5 ingekorfde duiven staan er 3 op de uitslag, maar ook alle 3 in de top-10, nl op 2, 4 en 10. In het rayon staat hij op plek 9.

Feye Damstra is van oudsher een fondspecialist en ook dit seizoen is hij weer goed bezig. Op deze vlucht pakt hij plek 5.

Ook op de Haadwei een kopduif. Abel Kamminga is de gelukkige die op plaats 6 staat.

Jan Folkertsz Hoekstra haalde op de vorige fondvlucht een stunt uit door al z’n 4 ingekorfde duiven in de top-10 te klokken. Die stunt kon hij onmogelijk herhalen want hij had er eentje thuisgelaten.
Toch deden de 3 die wel mee waren het weer bijzonder goed. Jan begint met prijs 7, en op plek 27 heeft hij alles thuis!

Marten Jellema zet Aldtsjerk nog even op de kaart met prijs 8 en 2 van de 3 in de punten en Gerrit Reitsma doet hetzelfde met de Willemstrjitte door plek 9 op te eisen.

Piet en Durk Bloem (6 mee/3 prijzen) en Harrie Meijners en Doetje Onsman (8/6) konden ook tevreden op deze vlucht terug kijken.

Komend weekend dreigt het beruchte zwarte gat want er is slechts 1 vlucht. Luyksgestel voor de jonge duiven.

Wel zijn er op deze vlucht veel prijzen te winnen :

HANS DIJKSTRA VLUCHT :voor de 1e 10   liefhebbers is er een prijs

Derby

Theo vd Leij voor de 1e 3 duiven gekweekt door Theo